Hienoja puutuotteita

Ota yhteyttä

Aureskoski

Kivipuu on kotimainen männyn raaka-aineesta tehty tuote joka on huoltovapaa, paloturvallinen, myrkytön, lahonkestävä ja ekologinen. Tämän tuotteen on kehittänyt Aureskosken Jalostetehdas Oy. Kivipuu on saanut vuoden 2020 Puupalkinnon ja tuote on asennettu Helsingin Olympiastadionin katsomon sisäkaton verhoukseksi. Tuotteella on myös palonsuoja sertifikaatti.

Valmistusprosessin lopputuloksena männyn soluseinämät pinnoittuvat silikaatilla mutta solu ei menetä hygroskoppisuuttaan eli puu hengittää samalla tavalla kuin käsittelemätön puu. Puuta ei tarvitse pintakäsitellä lainkaan. UV-säteilyn voimasta puun pinta harmaantuu vähitellen hienon väriseksi. Katoksissa harmaantuminen ei etene niin nopeasti. UV säteilyn voimakkuus ja säteilyaika vaikuttavat harmaantumisen muodostumiseen ja arvioimme että aikaa tarvitaan 1-2 vuotta. Silikaatti on erittäin paloturvallinen aine ja käsittely ei heikennä puutavaran lujuusominaisuuksia. Puun puristuslujuus ja pintakovuus paranee ja puutavaran paino kasvaa n. 25 kg/m3 käsittelyn jälkeen. Kivipuun raaka-aineet mäntypuu, hiekka ja luonnosta saatavat lisä-aineet takaavat turvallisen puhtaan ja paloturvallisen tuotteen. Näitä ominaisuuksia asukkaat ympäri Eurooppaa arvostavat hyvin paljon. Kivipuun jäte voidaan toimittaa jätteen keräyspisteisiin missä on puulava.

Tarkennuksena Kivipuun kiinittämiseen kestopuuhun on käytettävä A2 tai A4 ruuvia kestopuun ominaisuuksien vuoksi.

Kivipuulle on tehty lahonkestävyystutkimus Kellarisienen (coniophora puteana) ja Istukkakäävän ruskolahottajan (rhodonia placenta), jotka ovat merkittäviä puumateriaalin lahottajasieniä, vaikutuksesta Kivipuun puuainekseen. Testin tulos oli numeraalisesti 1 ja sanallisesti hyvin kestävä. Katso testin tulos tästä

Katso kivipuun esite tästä.

Käyttökohteita ovat ulkoverhouslaudat,kerrostalojen parvekkeiden-, rivitalojen ja omakotitalojen terassien pintaverhoukset. Terassin pintalaudoituksen alla on huolehdittava esim. suodatinkankaan avulla siitä, ettei aluskasvillisuus kasva ja etäisyys maan pinnasta noin 30 cm, jotta lauta pääsee kuivumaan välillä. Pihakalusteet, penkit, hiekkalaatikot ja pergolat on hyviä Kivipuun verhouskohteita. Laitureiden verhoukseen sopii hyvin jos verhousrakenne ei ole veden pinnassa kiinni. Väli olisi hyvä olla noin 40-60 cm jolloin kivipuun hygroskooppisuus pitää huolta laudan kuivumisesta välillä. Materiaalia on mahdollisuus toimittaa eri kokoja ja sormijatketulla raaka-aineella voimme minimoida puutavaran hukan eritoten kerrostalojen parvekkeiden pintojen verhouksissa. Myös parvekkeiden paloturvallisuutta vaativat taustaseinät voimme toimittaa kivipuupaneelilla tai palonsuojamaalatuilla kuusiverhouslaudoilla.

Kivipuun pintaan ei sovellu sävytetyt puunsuojat mutta Kivipuun suoja-ainetta käytetään sahattujen pintojen suojakäsittelyssä. Aluksi lauta on puhtaan puun värinen ja alkaa muuttua uv-säteilyn johdosta vähitellen Kelon harmaaksi. Harmaantumisen nopeuteen vaikuttaa säteilyn voimakkuus ja arviomme mukaan siihen tarvitaan 1-2 vuoden aika. Jos laudan pinnalla on kosteutta ja esim. siitepölyä on laskeutunut laudan pintaan siihen voi tulla mustia pilkkuja mutta se kuuluu tähän alkuvaiheen prosessiin. Parvekkeilla keväällä ja loppukesästä on hyvä imuroida laudan raot puhtaiksi jotta ilma pääsee kiertämään laudoituksen alla. Kun harmaantuminen on edennyt pitkälle irtonainen aines harjataan pinnasta pois.

Parvekelattioiden vahvuudeksi 23 mm paksu lauta riittää kun tuotteen puristuslujuus ja pintakovuus on parantunut kivipuukäsittelyn ansiosta. Koolauspuun väli valitaan tapauskohtaisesti ottaen huomioon parvekkeen alustan huoltotoimenpiteet.

Kotimaisen havupuu paneeleiden ja laudelautojen kiinnostavuus on lisääntynyt. Leveiden paneeleiden käyttö vaativissa olosuhteissa kuten saunatiloissa onnistuu hyvin liimapuurakenteislla paneeleilla jotka on valmiiksi pintakäsitelty sävytetyillä saunavahoilla ja saunasuojilla. Paneelin pontin muoto on suunniteltu ottaen huomioon vaakapaneloinnissa veden valumisen pontin pohjasta. Naaraspontin reuna on suora ja urospontin reuna on vino. Suora reuna muodosta myös pienen varjon pontin pohjaan.

Salon Puu ja Levy Oy myy ja markkinoi Aureskoski Oy:n tuotteita.

Kärävä

Kärävä Oy on ottanut tuotanto-ohjelmaan uuden mielenkiintoisen tuotteen terassien ja parvekkeiden lattioiden verhoukseen. Lämpökäsitellystä mänty raaka-aineesta höylätty terassilauta jonka pontti on suunniteltu Teni kiinnkejärjestelmälle puukoolauksiin ja tarvittaessa RELO-T koolaustarvikkeille. Klikkaamalla RELO-T ja TENI linkkiä pääset tutustumaan tuotteisiin paremmin. Järjestelmä antaa mahdollisuuden poistaa viallisen laudan välistä nostamalla lauta pois kiinnikkeistään ja laittamalla uusi tilalle tai jos koolauksen suoruudessa on korjaamisen tarvetta sekin onnistuu ottamalla laudan pois ja vaaita korko uudestaan. Tätä järjestelmää voidaan käyttää muillekin puulajeille jotka asennetaan stabiileihin olosuhteisiin. Salon Puu ja Levy Oy myy ja markkinoi näitä tuotteita.

Suistopaneeli

KÄRÄVÄ OY on ottanut tuotanto-ohjelmaan uuden mielenkiintoisen tuotteen. 

Suistopaneeli valmistetaan uudella tekniikalla joka mahdollistaa profiilin jonka jokainen lauta on UNIIKKI yksilö. WEINIGIN uusin höyläkonemalli mahdollistaa terien liikkumisen sivusuunnassa höyläyksen aikana. 

Tietokoneohjelma hoitaa terien liikkumisen 2 eri sivusuuntaisen akselin välityksellä ja höyläri pystyy vaikuttamaan terien liikkumisnopeuteen sivusuunnassa.

Lehtipuupaneelit

Lehtipuupaneelit leppä ja haapa ja molemmat lämpökäsiteltyinä ovat saavuttaneet suuren suosion viime vuosina suomalaisten saunojen ja kosteiden tilojen sisustustuotteina. Uutena puulajina on otettu tuotantoon metsälehmus jota on totuttu käyttämään designhuonekalujen raaka-aineena hyvien työstöominaisuuksien vuoksi. Metsälehmus on vaalea sävyltään. Jyhkeä 40×200 liimapuulaude ja Kovera laude 50×490/590 ja lauteiden liimapuu kaidepuut antavat vaihtoehtoja yksilöllisten lauteiden rakentamiseen.

Kärävällä on uusi, moderni jalostustehdas Pirkkalassa ja yrityksen toimintakulttuuri on saanut vuosien varrella paljon arvostusta asiakkaiden keskuudessa.
Lehtipuiden lisäksi Kärävä valmistaa paneeleja ja terassilautoja lämpökäsitellystä männystä. Myös saunan ja pukuhuoneen kalusteita/penkkejä valmistetaan samoista puulajeista mitä paneeleitakin valmistetaan. Myös saunojen suunnittelupalvelu on mahdollista.

Kärävä Oy:n tuotteita myy ja markkinoi Salon Puu ja Levy Oy.

Yhteystiedot

Salon Puu ja Levy Oy
Satamakatu 17, 24100 Salo
Puh. 02 731 2338

  • ma – to 7.30 – 16.30
  • pe 7.30 – 17.00
  • la 9.00 – 12.00